O projektu

Projekt Dolenjske Benetke v sodobni turistični preobleki v sozvočju s tradicijo izvaja podjetje Borbona catering d.o.o., sofinancirata ga Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in turizem. Projekt poteka od 1. julija 2018 do 30. septembra 2020.

Nosilec projekta, podjetje Borbona catering d.o.o., bo v okviru projekta razvilo šest inovativnih in vrhunskih turističnih ponudb, ki bodo turistom in naključnim obiskovalcem omogočale nepozabno doživetje naravnih, vinsko-kulinaričnih, rekreativnih, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v Kostanjevici na Krki in njeni neposredni okolici. Nosilec projekta bo organiziral tudi vrhunska kulinarična izobraževanja ter druga nepozabna doživetja.

Z oživljanjem tradicionalnega kostanjeviškega čolna, prikazom priprave in kuhanja tradicionalnih lokalnih jedi, s pokušino in predstavitvijo starih, že skoraj pozabljenih vin, pridelanih na kostanjeviških gričih, omogočamo gostom prvinska doživetja prvobitnosti v objemu mehke dolenjske pokrajine. Verjamemo, da bodo novi vrhunski turistični produkti v Posavje in na Dolenjsko privabili nove domače in tuje turiste.

S projektom Dolenjske Benetke v sodobni turistični preobleki v sozvočju s tradicijo postaja podjetje Borbona catering d.o.o eden pomembnih ponudnikov turističnih, gostinskih, catering, kulinaričnih in vinskih doživetij v Kostanjevici na Krki.

Vabimo vas, da se za vse informacije v zvezi s projektom Dolenjske Benetke v sodobni turistični preobleki v sozvočju s tradicijo obrnete na našo projektno pisarno.

Working Hours

Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
Gor
Narava - Dolenjske Benetke
fade
3420
page-template,page-template-full-width,page-template-full-width-php,page,page-id-3420,theme-voyagewp,mkd-core-1.2.1,mkdf-social-login-1.3,mkdf-tours-1.4.1,woocommerce-no-js,voyage-ver-1.9,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-breadcrumbs-area-text-size-medium,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-light-header,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
 

Narava

Narava

Kostanjevica na Krki z okolico se ponaša z neverjetno naravno lepoto, ki jo je mogoče občudovati dobesedno na vsakem koraku: reka Krka, otok s starim mestnim jedrom, reka Studena, Kostanjeviška jama, Krakovski pragozd, Gorjanci, pestrost živalskih in rastlinskih vrst, vinska trta, vinogradi, zidanice, brajde, kozolci …

 

Kostanjevica na Krki leži na stiku dveh pokrajin, panonske in dinarskokraške. Na eni strani so ravnine, ki so jih v ledenih dobah s prodom nasule reke Mura, Sava, Drava in Krka, na drugi strani pa se med njimi vzpenjajo razgibana, lapornata, peščena in ilovnata gričevja, ki so jih reke in potoki razčlenili v razpotegnjena slemena z bolj ali manj širokimi vmesnimi zamočvirjenimi dolinami.

 

Za dinarskokraško pokrajino je značilno pomanjkanje površinskih voda, v tleh pa je vode dovolj. Apnenčasta tla so razpokana in deževnica odteka pod zemljo skozi te razpoke. Tudi v okolici Kostanjevice na Krki je veliko kraških vrtač in podzemnih jam ter brezen, posebej znana je Kostanjeviška jama.

 

Na severnem obrobju Kostanjevice na Krki se nahaja Krakovski gozd, v katerem rastejo predvsem hrast, beli gaber in črna jelša. Gozd je mokrišče, ki ga poplavlja reka Krka, v njem pa prebiva veliko ogroženih živalskih in rastlinskih vrst. V osrčju gozda je 40 hektarjev velik del, ki je bil leta 1952 razglašen kot pragozdni rezervat. Ob gozdu poteka 8 km dolga Resslova pot, poimenovana po izumitelju ladijskega vijaka Josefu Resslu, ki ga je preizkušal tudi na reki Krki.

 

Za to področje je značilno celinsko podnebje z vročimi poletji in mrzlimi zimami. Januarske povprečne temperature se gibljejo okrog -2 °C, poletne se dvignejo tudi do 36 °C.

 

Za Kostanjevico na Krki in njeno okolico so značilne nekatere živalske posebnosti: zaščitena žabica plavček, ki živi v Krakovskem močvirskem gozdu in katerega samec se v času parjenja za nekaj dni obarva sinje modro, netopir podkovnjak in močvirska logarica ali močvirski tulipan ter Cvelbarjev hrast.

 

Še nekaj zanimivosti: 

 • Kostanjeviška jama je znana po koloniji podkovnjakov in številnih drugih značilnih jamskih živalih.
 • Naravni spomenik Krakovski gozd je edini nižinski hrastov pragozd v Sloveniji; je gnezdišče plavčka, največje drstišče ščuk v Evropi in dom črne štorklje.
 • Tukaj raste najdebelejša vrba v Sloveniji.
 • Tukaj raste drugi najstarejši hrast v Sloveniji, star več kot 350 let.
 • Gorjanci so edinstven kraj za nabiranje zdravilnih zelišč; tu najdete naprstec, spomladansko resa, ženikelj, kranjsko buniko, arniko in še mnoge druge zdravilne rastline.

Kostanjeviška jama

Kostanjeviška jama se nahaja na obronkih Gorjancev, pod vasjo Globočice pri Kostanjevici, v neposredni bližini Kostanjevice na Krki. Za ogled je na voljo okoli 300 metrov poti, raziskanih pa je okoli 2000 metrov rovov in dvoran. Temperatura v jami se giblje med 10 in 12 °C. Pot po jami ni zahtevna, dolga je okoli 600 metrov, vije se preko 50 metrov višinske razlike.

 

V Kostanjeviški jami najdemo veliko jamskega življenja, in sicer tam živijo: majhni rakci samookci, rakci dvoklopniki, maloščetinci, slepe postranice in jamske školjke. Velja tudi za eno pomembnejših zatočišč netopirjev iz družine podkovnjakov na Dolenjskem, ki so prepoznavni po značilni kožni gubi okoli nosnic, ki spominja na konjsko podkev.

Aktivnosti v naravi

V kostanjeviški naravi ter na reki Krki so vam na voljo številne aktivnosti:

 • čolnarjenje in supanje po reki Krki, igre na vodi, potapljanje;
 • kopanje na urejenih kopališčih ob Krki;
 • kolesarjenje, pohodništvo, označene planinske poti različnih težavnostnih stopenj;
 • jahanje;
 • orientacijski pohodi;
 • lokostrelstvo;
 • športni ribolov;
 • jamarstvo;
 • opazovanje ptic, rastlinskih vrst in živali;
 • različne druge športne aktivnosti glede na letni čas;
 • golf na igriščih v okolici Kostanjevice na Krki.
Kostanjevica na Krki

Borbona catering d.o.o.
Parmova cesta 53,
1000 Ljubljana

Izpostava:
Ulica talcev 9,
8311 Kostanjevica na Krki

ID za DDV: SI 61147737
IBAN: SI56 3300 0000 4665 594

Telefon: +386 (0)31 617 085 

Email: info@visitkostanjevica.si